Conceptual model for establishing a gastronomic brand of tourist destinations

 
PIIS221979310024006-9-1
DOI10.37490/S221979310024006-9
Publication type Article
Status Published
Authors
Occupation: Assistant, Department of Economics and organization of tourism
Affiliation: University of Economics - Varna
Address: Bulgaria, Varna
Journal namePskov Journal of Regional Studies
EditionVolume 19. No1/2023
Pages18-30
Abstract

With a growing demand for authentic experiences from consumers, travel markets are constantly looking for innovative approaches to actively promote the benefits of their products and services. Gastronomy is a way of getting to know the social, cultural, religious, historical and economic characteristics of a given geographical area. The purpose of the proposed development is to design a universal conceptual model that will contribute to the creation of a unique gastronomic brand for each tourist area and enhance their image in a gastronomic context. Research objectives include: defining the concept of gastronomy; study of the role and importance of gastronomy in international tourism; development of a conceptual model for the development of a territorial gastronomic brand; identification of key directions for the development of gastronomic tourism. The conducted research showed that gastronomy is that component of the tourism product that corresponds to modern trends in the consumption model of tourists who are looking for authenticity, creativity and experience. Quality gastronomy is a decisive criterion for the satisfaction of visitors, as it creates a lasting emotional experience associated with their stay in a particular tourist area. Approbation of the proposed conceptual model for building a gastronomic brand of the territory can provide a competitive advantage to tourist destinations and increase interest in them.

Keywordsbranding, gastronomic tourism, destination branding, conceptual framework, cultural heritage
Received10.01.2023
Publication date05.03.2023
Number of characters28453
Cite   Download pdf To download PDF you should sign in
100 rub.
When subscribing to an article or issue, the user can download PDF, evaluate the publication or contact the author. Need to register.
1

Введение. В условиях растущего спроса на аутентичные впечатления со стороны потребителей туристские рынки находятся в постоянном поиске инновационных подходов для активного продвижения преимуществ своих продуктов и услуг. В связи с этим брендинг обеспечивает основу и инструментарий для разработки уникальной для каждого носителя идентичности, представляющей собой сочетание отличительных характеристик туристских мест (культура, традиции, деятельность и т. д.). Включение местных гастрономических традиций в идентичность туристских брендов может улучшить имидж и повысить их потребительскую ценность. Разработка рассматривает гастрономию как ключевой аспект брендинга направления.

2

Объектом исследования в данной разработке является гастрономия и преимущества её внедрения в бренды туристических мест.

3

Целью разработки является проектирование актуальной концептуальной модели развития гастрономического бренда.

4

Сформулированная таким образом цель достигается путём решения следующих исследовательских задач: – определение понятия гастрономии; – изучение роли и значения гастрономии в международном туризме; – разработка концептуальной модели развития территориального гастрономического бренда; – идентифицирование ключевых направлений развития гастрономического туризма.

5

Результаты исследования. Изучению современного состояния гастрономического туризма и перспективам его развития посвящено достаточно много исследований (например, [1–3; 8]). В частности, эти работы касаются как возможностей развития гастрономического туризма, в т. ч. этногастрономического [12; 18], в отдельных странах, например, во Франции [11], в России [4; 5; 7], в Узбекистане [17] и др., а также на региональном уровне [6; 9]. При этом особое внимание уделяется гастрономическому брендингу территорий ([8; 13; 14] и др.).

6

Сущность и дефиниция гастрономического туризма. Этимология слова «гастрономия» относится к изысканности и вкусу, связанному со знанием качественных и аутентичных продуктов, блюд и напитков, характерных для данной географической области, их сочетания и потребления.

7

Можно утверждать, что гастрономия — это наука, изучающая взаимосвязь между культурой наций и потребляемыми ими блюдами/напитками. Её сфера включает в себя: искусство приготовления, сочетания и подачи обильных, деликатных, аутентичных и аппетитных блюд/напитков; стили и технологии приготовления пищи; территориальная специфика блюд и продуктов, из которых состоят блюда; тонкости кулинарного искусства на конкретных территориях и т. д. Частью процессов, сопровождающих гастрономию, являются: открытие, дегустация, исследование, понимание и описание методов приготовления блюд и напитков и сенсорных качеств их потребления в целом.

8

Частое употребление терминов «гастрономия» и «кулинария» как синонимов требует разграничения понятий. Первый имеет более широкое значение, поскольку исследует взаимодействие между едой, национальной культурой и идентичностью. Второй имеет более узкое значение и относится к технологии приготовления и обработки кулинарной продукции. Следовательно, под понятием «гастрономический туризм» следует понимать поездки, для которых изучение местной еды и напитков является одним из основных мотивирующих факторов посещения данной туристской зоны. Это связано с поиском увлекательных, аутентичных, запоминающихся кулинарных впечатлений.

views: 411

Readers community rating: votes 0

1. Baikadamova A. T., Shaysultanova S. A., Ziyazieva L. R. (2020), Gastronomic tourism is a new trend for modern tourism, Scientific Evolution, no. 1 (1), pp. 156–161. (In Russ.).

2. Butsenko E. D. (2015), Gastronomic tourism as a popular direction in tourism, Scientific and methodological electronic journal Concept, no. T 33, pp. 56–60. (In Russ.).

3. Kireeva Yu. A. (2020), Wine tourism as one of the types of gastronomic tourism, Scientific Bulletin of MGIFKSiT, no. 4 (66), pp. 51–57. (In Russ.).

4. Mertsalova S. L., Tsybakova O. V. (2021), Gastronomic tourism as a priority for the development of domestic tourism in Russia, Vestnik OrelGIET, no. 4 (58), pp. 10–14. (In Russ.).

5. Nekhaenko S. A. (2019), Forecasting the development of gastronomic tourism in Russia, Alley of Science, vol. 2, no. 2 (29), pp. 88–91. (In Russ.).

6. Okhrimenko E. I., Oshkordina A. A. (2022), Gastronomic culture in the development of regional tourism: problems and prospects, Bulletin of Economics, Law and Sociology, no. 3, pp. 128–132. (In Russ.).

7. Suslova I. A., Lustina T. N., Panova A. G. (2018), Status and trends in the formation of elements of gastronomic tourism in Russia, Service plus, vol. 12, no. 3, pp. 13–22. (In Russ.). https://doi.org/10.24411/2413-693X-2018-10302.

8. Khoreva L. V., Trabskaya Yu. G., Zelenskaya E. M. (2015), Gastronomic branding as an innovative technology for promoting a tourist destination, Proceedings of the St. Petersburg State University of Economics, no. 6 (96), pp. 50–60. (In Russ.).

9. Chuvatkin P. P., Bodzhgua A. Yu. (2015), A systematic approach to the development of ethno-gastronomic tourism in the region, Bulletin of the Volga State University of Service. Series Economy, no. 2 (40), pp. 108–113. (In Russ.).

10. Antón C., Camarero C., Laguna M., Buhalis D. (2019), Impacts of authenticity, degree of adaptation and cultural contrast on travellers’ memorable gastronomy experiences, Journal of Hospitality Marketing & Management, vol. 28, no. 7, pp. 743–764.

11. Besson-Reynaud F., Jaudoin I., Lautel E. (2021), Gastronomy tourism in France: Lyon as the capital of French gastronomy tourism, Economic Aspects of Gastronomy Tourism in Russia and Europe. Materials of the V scientific-practical conference, Irkutsk, Publ. House IGU, pp. 24–28.

12. Bodzhgua A. U. (2021), Features of the institutional environment for ethno-gastronomic tourism development, Services in Russia and Abroad, vol. 15, no. 1 (93), pp. 5–13. https://doi.org/10.24412/1995-042X-2021-1-5-13.

13. Bodzhgua A. Yu., Voinova Ya. A. (2022), Marketing tools for promoting gastronomic brands in tourism, Service and Tourism: Current Challenges, vol. 16, no. 3, pp. 7–15. https://doi.org/10.5281/zenodo.7421350

14. Den V. G., Konopleva N. A., Kucherenko A. L. (2022), Territorial branding as a promotion tool for gastronomy tourism and territory development, Service Plus, vol. 16, no. 2, pp. 3–11.

15. Hall C. M. (2012), Boosting food and tourism-related regional economic development, OECD, Food and the Tourism Experience: The OECD-Korea Workshop, OECD Studies on Tourism, OECD Publ., pp. 49–62.

16. Hall C. M., Mitchell R. (2005), Gastronomic tourism: Comparing food and wine tourism experiences, Niche tourism: Contemporary issues, trends and cases, Novelli M. (ed.), Oxford, pp. 73–88.

17. Jumayev B. (2022), The gastronomic tourism in Uzbekistan: past and present, Sociosphere, no. 3, pp. 9–13.

18. Khetagurova V. Sh., Kryukova E. M. (2021), Complex development of Ethno-Gastronomic tourism in Russia as a factor of preserving ethnic identity, Service and Tourism: Current Challenges, vol. 15, no. 4, pp. 50–61. https://doi.org/10.24412/1995-0411-2021-4-50-61.

19. Quan S., Wang N. (2004), Toward a structural model of the tourist experience: an illustration from food experiences in tourism, Tourism Management, vol. 25, pp. 297–305.

20. Toudert D., Rábago N. (2021), Interest in food, food quality, satisfaction, and outcomes in a border context: Gender, country of residence and born moderation, International Journal of Gastronomy and Food Science, vol. 25. URL: https://djameltoudert.com/sites/default/files/files/Gastro-2021.pdf

Система Orphus

Loading...
Up