Socioeconomic determinants of Parkinson's disease for developed and developing countries

 
PIIS042473880012424-5-1
DOI10.31857/S042473880012424-5
Publication type Article
Status Published
Authors
Affiliation: Moscow School of Economics at Lomonosov Moscow State University
Address: Moscow, Russian Federation
Affiliation: Moscow School of Economics at Lomonosov Moscow State University
Address: Russian Federation
Affiliation: Moscow School of Economics at Lomonosov Moscow State University
Address: Russian Federation
Affiliation: Lomonosov Moscow State University
Address: Russian Federation
Affiliation: Central Bank of the Russian Federation
Address: Russian Federation
Affiliation: Centre for Economic Theory of Social Sector of Institute of Economy RAS
Address: Russian Federation
Affiliation: Central Economics and Mathematics Institute of the Russian Academy of Sciences
Address: Russian Federation
Journal nameEkonomika i matematicheskie metody
EditionVolume 56 Issue 4
Pages53-66
Abstract

We set and solved the problem of identifying socio-economic determinants of Parkinson's disease (PD) by comparing the characteristics of different countries. Econometric analysis of panel data on 117 countries for 2010–2013 showed that the nature of the impact of a number of factors depends on whether a country belongs to the set of developed or developing economies. For both groups, the incidence of Parkinson's disease increases with life expectancy and decreases with the share of smokers. In addition, for developed countries, the incidence drops with increasing per capita consumption of fish and seafood and increases with amounts of fertilizer applied to the soil per hectare of arable land. For developing countries, the share of rural populations and per capita consumption of alcohol and vegetables are significant factors, with the incidence of PD decreasing with the first factor and increases with the last two. There is also reason to believe that in developing countries, the incidence of PD increases with the level of education; this is due to a decrease in physical activity of the representatives of the professions concerned. The findings are compared with the known results based on the study of patient samples for individual countries, and allow improving them. The results of this work can be used in patient selection procedures for early diagnostics of PD and are particularly important for developing countries where evidence-based recommendations have not yet been available.<strong >

KeywordsParkinson's disease, developed and developing countries, socioeconomic determinants, cross-country analysis, panel regression, individual effects, time effects.
AcknowledgmentThis study was supported by the Russian Foundation for Basic Research (project 18-00-00764)”KOMFI”.
Received01.12.2020
Publication date16.12.2020
Number of characters38630
Cite  
100 rub.
When subscribing to an article or issue, the user can download PDF, evaluate the publication or contact the author. Need to register.
Размещенный ниже текст является ознакомительной версией и может не соответствовать печатной
1 1. ВВЕДЕНИЕ
2 Болезнь Паркинсона (БП) является второй по распространенности среди нейродегенеративных расстройств и встречается в основном у лиц старше 60 лет. Этиология болезни до сих пор остается неизвестной, и современные методы лечения не могут остановить прогрессирования заболевания. Выявление социально-экономических и демографических факторов, влияющих на частоту заболевания БП, важно для отбора пациентов, подлежащих специальному обследованию и, возможно, лечению в продромальном периоде, а также для совершенствования системы охраны здоровья и социальной политики в целом, обеспечивающих снижение уровня заболеваемости БП.
3 Существует значительное число работ, посвященных изучению социально-экономических детерминант БП на выборках пациентов отдельной страны1. Исследуется влияние дохода, рода занятий, места проживания, набора потребляемых продуктов и т.п. Однако во многих случаях выводы разных авторов противоречат друг другу. В отличие от проводимых ранее исследований мы стремимся выявить социально-экономические детерминанты заболеваемости БП в межстрановом аспекте, уделяя особое внимание различиям в значимости факторов, действующих в развитых и развивающихся странах. 1.  Отметим, что межстрановой аспект изучался в работе (Winter et al., 2011), однако в ней рассматривались не детерминанты заболевания, а особенности его протекания, которые влияют на качество жизни больного БП.
4 Наши результаты показывают, что характер влияния некоторых факторов существенно зависит от уровня развития страны. Этим, по крайней мере отчасти объясняются разногласия между авторами опубликованных работ. Кроме того, подавляющее большинство исследований рассматривают выборки пациентов из развитых стран. Представленные ниже результаты позволяют выдвинуть правдоподобные гипотезы для стран, где изучение представительных выборок пациентов не проводилось, и тем самым облегчить формирование групп риска с целью проведения клинических анализов.
5 2. СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКИЕ ДЕТЕРМИНАНТЫ БП: ОБЗОР ИССЛЕДОВАНИЙ
6 На выборках пациентов ряда стран предприняты масштабные исследования социально-экономических детерминант БП. Наиболее важные результаты представлены в нижеследующем обзоре.
7 Уровень благосостояния. В работе (Pressley et al., 2005) показано, что в США более высокий социально-экономический статус индивида повышает вероятность заболевания БП и летального исхода. Для Швеции аналогичный результат содержится в (Yang et al., 2016). Причина, по мнению исследователей, состоит в том, что представители групп с низким социально-экономическим статусом более склонны к активностям, снижающим вероятность развития паркинсонизма в первую очередь курению, ручному труду и физической активности в целом.
8 Качество окружающей среды. Промышленные выбросы, загрязнение воздуха от транспортных средств и другие факторы, ухудшающие качество окружающей среды, повышают заболеваемость БП (см., в частности? (Chinta et al., 2013)).
9 Воздействие удобрений. Тот факт, что работа с удобрениями, содержащими пестициды, повышает риск развития БП, подтверждают многие работы (Chan et al., 1998; Baldereschi et al., 2003; Li, Sundquist J., Sundquist K., 2009), хотя механизм этого воздействия изучен недостаточно (Ball et al., 2019).

Number of purchasers: 0, views: 238

Readers community rating: votes 0

1. Abbas M.M., Xu Z., Tan L.C.S. (2018). Epidemiology of Parkinson's disease — East versus West. Movement Disorders Clinical Practice, 5, 1, 14–28.

2. Baldereschi M., Di Carlo A., Vanni P., Ghetti A., Carbonin P., Amaducci L., Inzitari D. (2003). Lifestyle related risk factors for Parkinson's disease: a population based study. Acta Neurologica Scandinavica, 108, 4, 239–244.

3. Ball N., Teo W-P., Chandra S., Chapman J. (2019). Parkinson's disease and the environment. Frontiers in Neurology, 10, 218, 1–8.

4. Bettiol S.S., Rose T.C., Hughes C.J., Smith L.A. (2015). Alcohol consumption and Parkinson’s disease risk: A review of recent findings. Journal of Parkinson's Disease, 5, 3, 425–442.

5. Bousquet M., Calon F., Cicchetti F. (2011). Impact of omega-3 fatty acids in Parkinson's dis-ease. Ageing Research Reviews, 4, 4, 453–463.

6. Chan D.K.Y., Jwoob J., Hoc S.C., Pangd C.P., Lawd L.K., Nge P.W., Hungf W.T., Kwokb T., Huig H., Orrg K., Leunge M.F., Kayb R. (1998). Genetic and environmental risk factors for Parkinson’s disease in a Chinese population. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 65, 5, 781–784.

7. Chan K.L. (2017). Intelligence capital index. Available at: http://www.kailchan.ca/wp-content/uploads/2017/04/KC_Intelligence-Capital-Index-full-results-and-methodology_Apr-2017_v2.pdf

8. Checkoway H., Powers K., Smith-Weller T., Franklin G.M., Longstreth W.T. Jr., Swan-son P.D. (2002). Parkinson's disease risks associated with cigarette smoking, alcohol con-sumption, and caffeine intake. American Journal of Epidemiology, 155, 8, 732–738.

9. Chinta S.J., Lieu C.A., DeMaria M., Laberge R.M., Campisi J., Andersen J.K. (2013). Envi-ronmental stress, ageing and glial cell senescence: A novel mechanistic link to Parkinson's disease? Journal of Internal Medicine, 273, 5, 429–436.

10. Frigerio R., Elbaz A., Sanft K.R., Peterson B.J., Bower J.H., Ahlskog J.E., Grossardt B.R., Andrade M., Maraganore D.M., Rocca W.A. (2005). Education and occupations preceding Parkinson disease: A population-based case-control study. Neurology, 65, 10, 1575–1583.

11. Gao X., Chen H., Fung T.T., Logroscino G., Schwarzschild M.A., Hu F.B., Ascherio A. (2007). Prospective study of dietary pattern and risk of Parkinson disease. The American Journal of Clinical Nutrition, 86, 5, 1486–1494.

12. Hernan M.A., Takkouche B., Caamano-Isorna F., Gestal-Otero J.J. (2002). A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson’s disease. Annals of Neurology, 52, 3, 276–284.

13. Kaiyrzhanov R., Rizig M., Aitkulova A., Zharkinbekova N., Shashkin C., Kaishibayeva G., Karimova A., Khaibullin T., Sadykova D., Ganieva M., Rasulova K., Houlden H. (2019). Parkinson’s disease in Central Asian and Transcaucasian Countries: A review of epidemiology, genetics, clinical characteristics, and access to care. Parkinson’s Disease. Available at: https://www.hindawi.com/journals/pd/2019/2905739/

14. Levin O.S., Fedorova N.V. (2014). Parkinson's disease. Moscow: Medpress-Inform (in Rus-sian).

15. Li X., Sundquist J., Sundquist K. (2009). Socioeconomic and occupational groups and Parkin-son’s disease: a nationwide study based on hospitalizations in Sweden. International Arc-hives of Occupational and Environmental Health, 82, 2, 235–241.

16. Liu R., Guo X., Park Y., Wang J., Huang X., Hollenbeck A., Blair A., Chen H. (2013). Alcohol consumption, types of alcohol, and Parkinson’s disease. Plos One, 8, 6, 1–7.

17. Lu K.T., Ko M.C., Chen B.Y., Huang J.C., Hsieh C.W., Lee M.C.., Chiou R.Y., Wung B.S., Peng Ch.H., Yang Y.L. (2008). Neuroprotective effects of resveratrol on MPTP-induced neuron loss mediated by free radical scavenging. Journal of Agricultural and Food Chemi-stry, 56, 16, 6910–6913.

18. Mischley L.K., Lau R.C., Bennett R.D. (2017). Role of diet and nutritional supplements in Parkinson’s disease progression. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Available at: http://downloads.hindawi.com/journals/omcl/2017/6405278.pdf

19. Morens D.M., Grandinetti A., Davis J.W., Ross W., White L.R., Reed D. (1996). Evidence against the operation of selective mortality in explaining the association between cigarette smoking and reduced occurrence of idiopathic Parkinson disease. American Journal of Epi-demiology, 144, 4, 400–404.

20. Nielsen S., Franklin G.M., Longstreth W.T., Swanson P.D., Checkoway H. (2013). Nicotine from edible solanaceae and risk of Parkinson disease. Annals of Neurology, 74, 3, 472–477.

21. Okubo H., Miyake Y., Sasaki S., Murakam K., Tanaka K., Fukushima W., Kiyohara C., Tsuboi Y., Yamada T., Oeda T., Shimada H., Kawamura N., Sakae N., Fukuyama H., Hirota Y., Nagai M., Kinki F. (2012). Dietary patterns and risk of Parkinson’s disease: A case-control study in Japan. European Journal of Neurology, 19, 5, 681–688.

22. Osaki Y., Morita Y., Kuwahara T., Miyano I., Doi Y. (2010). Prevalences of Parkinson's dis-ease and atypical parkinsonian syndromes in a rural Japanese area. European Journal of Neurology, 124, 3, 182–187.

23. Peters C.M., Gartner C.E., Silburnb P.A., Mellick G.D. (2006). Prevalence of Parkinson’s disease in metropolitan and rural Queensland: A general practice survey. Journal of Ñlinical Neuroscience, 13, 3, 343–348.

24. Pressley J.C., Tang M.X., Marder K., Cote L.J., Mayeux R. (2005). Disparities in the record-ing of Parkinson's disease on death certificates. Movement Disorders, 20, 3, 315–321.

25. Ritz B., Ascherio A., Checkoway H., Marder K.S., Nelson L.M., Rocca W.A., Ross G.W., Strickland D., Van Den Eeden S.K., Gorell J. (2007). Pooled analysis of tobacco use and risk of Parkinson disease. Archives of Neurology, 64, 7, 990–997.

26. Saaksjarvi K., Knekt P., Rissanen H., Laaksonen M.A., Reunanen A., Mannisto S. (2008). Prospective study of coffee consumption and risk of Parkinson’s disease. European Journal of Clinical Nutrition, 62 (7), 908–915.

27. Seidl S.E., Santiago J.A., Bilyk H., Potashkin J.A. (2014). The emerging role of nutrition in Parkinson's disease. Frontiers in Aging Neuroscience, 6, 36. Available at:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945400/

28. Shih I.F., Liew Z., Krause N., Ritz B. (2016). Lifetime occupational and leisure time physical activity and risk of Parkinson's disease. Parkinsonism & Related Disorders, 28, 112–117.

29. Tan L.C., Koh W.P., Yuan J.M., Wang R., Au W.L., Tan J.H., Tan E.K., Mimi C.Y. (2007). Differential effects of black versus green tea on risk of Parkinson’s disease in the Singapore Chinese health study. American Journal of Epidemiology, 167, 5, 553–560.

30. Wanneveich M., Moisan E., Jacqmin-Gadda H., Elbaz A., Joly P. (2018). Projections of pre-valence, lifetime risk, and life expectancy of Parkinson's disease (2010–2030) in France. Movement Disorders, 33, 9, 1449–1455.

31. Willis A.W., Evanoff B.A., Lian M., Galarza A., Wegrzyn A., Schootman M., Racette B.A. (2010). Metal emissions and urban incident Parkinson disease: A community health study of Medicare beneficiaries by using geographic information systems. American Journal of Epidemiology, 172, 12, 1357–1363.

32. Winter Y., Campenhausen S., Popov G., ReeseJ., Balzer-Geldsetzer M., Kukshina A., Zhu-kova T. Bertschi N., Botzel K., Gusev E., Oertel W., Dodel R., Guekht A. (2010) Social and clinical determinants of quality of life in Parkinson's disease in a Russian cohort study. Parkinsonism & Related Disorders, 16, 4, 243–248.

33. Wirdefeldt K., Gatz M., Pawitan Y., Pedersen N. (2005). Risk and protective factors for Par-kinson's disease: A study in Swedish twins. Annals of Neurology: Official Journal of the American Neurological Association and the Child Neurology Society, 57, 1, 27–33.

34. Yang F., Johansson A.L.V., Pedersen N.L., Fang F., Gatz M., Wirdefeldt K. (2016). Socioe-conomic status in relation to Parkinson's disease risk and mortality: A population-based prospective study. Medicine, 95, 30, 1–6.

35. Yang X.L., Luo Q., Song H.X., Wang Y.L., Yao Y.N., Xia H. (2015). Related factors and pre-valence of Parkinson’s disease among Uygur residents in Hetian, Xinjiang Uygur Autonomous Region. Genetics and Molecular Research, 14, 3, 8539–8546.

Система Orphus

Loading...
Up