National Food Assistance System in the USA

 
PIIS013122270004120-3-1
DOI10.20542/0131-2227-2019-63-1-75-82
Publication type Article
Status Published
Authors
Occupation: Senior Research Fellow
Affiliation: Primakov National Research Institute of World Economy and International Relations, Russian Academy of Sciences (IMEMO), Center for North American Studies
Address: Moscow, 23, Profsoyuznaya st., Moscow, 117997, Russian Federation
Journal nameMirovaia ekonomika i mezhdunarodnye otnosheniia
EditionVolume 63 Issue 1
Pages75-82
Abstract

Social policy has become a key prerequisite for long-term economic growth; therefore, much attention is paid to the search for new instruments of social policy, and to rethinking existing ones. Addressing basic needs, of which access to sufficient and healthy food is crucial, has been one of the top social priorities in the USA for decades. The major American program to address food insecurity and provide food assistance for low-income families is the Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP), the former Food Stamp Program. The Program is nationwide, with uniform standards and access rules set at the federal level, and is the only social program in the US directed not at a certain group of recipients, but at the entire population with low incomes. The paper examines goals, history and operation of the Program with special focus on technical details (financing, administration, participation requirements and procedures, quality control) relevant for launching similar program in Russia. SNAP has a triple goal: to provide access to healthy nutrition, help agricultural producers and reduce poverty. The flexibility built into the program allows to react quickly both to national economic shocks and to changes in the financial situation of individual families. The author refers to the evidence of long-run positive effects of SNAP participation on poverty reduction, food security, health and wellbeing of participants. The point is made that SNAP proved to be a well-tuned reliable instrument customized to the particular needs of certain households, with comparably low administrative costs, error and trafficking rates, and high precision rates. The Program also serves as built-in stimulating and counter-cyclical tool. The Trump administration has proposed radical changes in food assistance policy, including reduction in number of SNAP beneficiaries and partial replacement of benefits by “food boxes”. However, the proposals are not likely to be accepted in full. The paper concludes with comments on poverty in Russia and ways to confront it. Introduction of the food assistance program in Russia is an urgent task, and it is reasonable to consider the successful US experience of operating a similar program. Such features as administrative, cost-minimizing and benefit size calculation techniques, high level of coverage of the needy population, methods of lowering fraud and control over the parties involved are of special interest to Russia.

KeywordsUSA, food security, Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP), food stamps, social policy, poverty alleviation
Received20.02.2019
Publication date20.02.2019
Number of characters25786
Cite   Download pdf To download PDF you should sign in
Размещенный ниже текст является ознакомительной версией и может не соответствовать печатной
1 Качество человеческого потенциала стало определяющим фактором глобальной конкурентоспособности, а современная стадия цивилизационного развития характеризуется переходом к “эпохе социальной детерминации в истории развитых стран” [1, с. 13]. В развитых странах есть понимание того, что социальная политика стала необходимой предпосылкой долгосрочного экономического роста. В США затраты на человеческие ресурсы в 2017 г. составили 2.9 трлн долл., то есть 72.8% расходов федерального бюджета и 15.1% ВВП [2]. Можно считать, что в последние десятилетия бюджетная система США превратилась в социально ориентированную [3, с. 7].
2 При анализе человеческого потенциала в США чаще всего внимание уделяется его интеллектуальной, научной и образовательной составляющим. Однако не менее важны вопросы удовлетворения базовых потребностей в питании, безопасности, жилье, медицинском обслуживании. Хотя по ВВП на душу населения (57.5 тыс. долл.) США в 2016 г. входили в первую десятку стран [4], 12.7% населения (40.6 млн человек) находились за чертой бедности1, в том числе среди детей до 18 лет – 18%, а среди лиц старше 65 лет – 9.3% [5, p. 13]. Поэтому в американской системе социальной защиты важное место сохраняется за мерами по борьбе с голодом и недоеданием. 1. В 2016 г. черта бедности для домохозяйства в составе человека до 65 лет составляла 12.5 тыс. долл. в год, для домохозяйства из трех человек (включая одного ребенка) – 19.3 тыс.
3 Концепция продовольственной безопасности (food security) предполагает доступ в каждый момент времени к продовольствию, достаточному для обеспечения активной здоровой жизни, что является фундаментом благосостояния человека [6]. В 2016 г. 110.8 млн (87.7%) американских домохозяйств удовлетворяли такому критерию. Остальные 15.6 млн (12.3%) ему не соответствовали, то есть время от времени из-за нехватки средств они не были уверены в том, что смогут получить достаточно пищи. При этом 6.1 млн (4.9%) представляли собой домохозяйства с крайне низким уровнем продовольственной безопасности, в которых нарушена нормальная структура питания и возможно отсутствие достаточного количества продовольствия из-за недостатка средств. Еще 9.4 млн (7.4%) семей характеризовались низким уровнем продовольственной безопасности, то есть избегали значительных нарушений структуры питания и нехватки пищи лишь путем жесткой экономии. Всего в семьях, не удовлетворявших критериям продовольственной безопасности, в США жили 41.2 млн человек [7, p. 7].
4 Современный набор инструментов социальной политики варьирует от установления безусловного базового дохода до адресных программ, направленных на решение конкретной проблемы или на определенную категорию населения. В США приоритет отдается адресным инструментам, которые хорошо обкатаны на практике. Один из них – Программа дополнительной продовольственной помощи.
5

ИСТОРИЯ ПРОГРАММЫ

6 Во время Великой депрессии 1930-х годов в рамках Нового курса президента Ф. Рузвельта были приняты масштабные меры по оказанию помощи бедным. В 1933 г. государство начало закупать излишки сельхозпродукции у фермеров и распределять их среди нуждающихся. Позднее, в 1939–1943 гг. была развернута первая программа продовольственной помощи населению. Ее участники покупали оранжевые талоны и за каждый потраченный на них доллар получали бесплатно синие талоны на сумму 50 центов. На оранжевые талоны можно было купить любую еду, кроме алкоголя и готовых блюд, на синие – продукты, избыток которых наблюдался вследствие недостатка платежеспособного спроса. К 1943 г. экономическое положение населения улучшилось, и программа была свернута. За четыре года она охватила около 20 млн человек.

views: 1574

Readers community rating: votes 0

1. Martsinkevich V. I., ed. Sotsial’no-ekonomicheskaya effektivnost’: opyt SShA. Rol’ gosudarstva [Socioeconomic efficiency: US experience. The role of state]. Moscow, Nauka Publ., 1999. 272 p.

2. U. S. Office of Management and Budget. President’s Budget. Historical Tables. Table 3.1. Available at: https://www.whitehouse.gov/omb/historical-tables/ (accessed 01.08.2018).

3. Shlikhter A. A. Sotsial’nye uslugi v sisteme amerikanskogo federalizma [Social services in the system of American federalism]. Moscow, IMEMO, 2015. 144 p.

4. Machavariani G. I. Osnovnye pokazateli razvitiya mirovoi ekonomiki. Tablitsa 5 [Basic Indicators of World Economy Development. Table 5]. Moscow, IMEMO, 2017, pp. 25-29. Available at: https://www.imemo.ru/files/File/magazines/Osn_pokaz_ME/2017/Tabl5.pdf (accessed 23.07.2013).

5. Semega J. L., Fontenot K. R., Kollar M. A. Income and Poverty in the United States: 2016. Washington, U. S. Census Bureau, 2017. 57 p.

6. Second International Conference on Nutrition. Rome, 19–21 November, 2014. Available at: http://www.fao.org/3/a-ml542e.pdf (accessed 18.07.2018).

7. Coleman-Jensen A., Rabbitt M. P., Gregory C. A., Singh A. Household Food Security in the United States in 2016. ERR‑237. Washington, USDA, September 2017. 36 p. Available at: https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/84973/err‑237.pdf?v=42979 (accessed 15.06.2018).

8. Supplemental Nutrition Assistance Program Participation and Costs (Data as of January 5, 2018). Available at: https://fnsprod.azureedge.net/sites/default/files/pd/SNAPsummary.pdf (accessed 04.07.2018).

9. Gritter M. The Policy and Politics of Food Stamps and SNAP. New York, Palgrave Macmillan, 2015. 87 p. DOI:10.1057/9781137520920

10. Supplemental Nutrition Assistance Program (Data as of September 7, 2018). Available at: https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/pd/34SNAPmonthly.pdf (accessed 04.07.2018).

11. USDA Food Plans: Cost of Food. Available at: https://www.cnpp.usda.gov/USDAFoodPlansCostofFood (accessed 18.06.2018).

12. Policy Basics: The Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP). Available at: https://www.cbpp.org/research/policybasics-the-supplemental-nutrition-assistance-program-snap (accessed 18.07.2018).

13. Nchako C., Cai L. A Closer Look at Who Benefits from SNAP: State-by-State Fact Sheets. Available at: https://www.cbpp.org/research/a-closer-look-at-who-benefits-from-snap-state-by-state-fact-sheets (accessed 03.08.2018).

14. SNAP Retailer Data. 2017 Year End Summary. Available at: https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/snap/2017-SNAP-Retailer-Management-Year-End-Summary.pdf (accessed 01.08.2018).

15. Cunnyngham K. Trends in Supplemental Nutrition Assistance Program Participation Rates: Fiscal Year 2010 to Fiscal Year 2016. Washington, USDA, July 2018. 154 p. Available at: https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/snap/Trends2010–2016.pdf (accessed 26.07.2018).

16. Supplemental Nutrition Assistance Program: Payment Error Rates FY2014 (Data as of June 8, 2015). Available at: https://fnsprod.azureedge.net/sites/default/files/snap/2014-rates.pdf (accessed 16.06.2018).

17. Willey J., Fettig N. B., Hale M. The Extent of Trafficking in the Supplemental Nutrition Assistance Program: 2012–2014. Washington, USDA, September 2017. Available at: https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/ops/Trafficking2012-2014.pdf (accessed 16.07.2018).

18. Lauffer S. Characteristics of Supplemental Nutrition Assistance Program Households: Fiscal Year 2016. Washington, USDA, 2017. 134 p. Available at: https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/ops/Characteristics2016.pdf (accessed 03.03.2018).

19. Hanson K. The Food Assistance National Input-Output Multiplier (FANIOM) Model and Stimulus Effects of SNAP. Washington, USDA, October 2010. 44 p. Available at: https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/44748/7996_err103_1_.pdf?v=41056 (accessed 03.03.2018).

20. The Effects of Potential Cuts in SNAP Spending on Households with Different Amounts of Income. Washington, Congress of the United States, March 2015. 24 p. Available at: https://www.cbo.gov/sites/default/files/114th-congress‑2015-2016/reports/49978-SNAP.pdf (accessed 16.06.2018).

21. Meyer B., Mittag N. Using Linked Survey and Administrative Data to Better Measure Income: Implications for Poverty, Program Effectiveness and Holes in the Safety Net. NBER Working Paper, no. 21676, 2015. Available at: http://www.nber.org/papers/w21676 (accessed 06.07.2018).

22. Sherman A., Trisi D. Safety Net More Effective Against Poverty than Previously Thought. Washington, Center on Budget and Policy Priorities, May 6 2015. Available at: https://www.cbpp.org/research/poverty-and-inequality/safety-net-moreeffective-against-poverty-than-previously-thought (accessed 06.07.2018).

23. Yen S., Andrews M., Chen Z., Eastwood D. Food Stamp Program Participation and Food Insecurity: An Instrumental Variables Approach. American Journal of Agricultural Economics, February 2008, 90 (1), pp. 117-32. DOI:10.1111/j.1467-8276.2007.01045.x

24. Ratcliffe C., McKernan S.-M., Zhang S. How Much Does the Supplemental Nutrition Assistance Program Reduce Food Insecurity? American Journal of Agricultural Economics, 2011, 93(4), pp. 1082-1098. DOI:10.1093/ajae/aar026

25. Kreider B., Pepper J. V., Gundersen C., Jolliffe D. Identifying the Effects of SNAP (Food Stamps) on Child Health Outcomes When Participation Is Endogenous and Misreported. Journal of the American Statistical Association, September 2012, vol. 107, no. 499. DOI: 10.1080/01621459.2012.682828

26. Hoynes H. W., Schanzenbach D. Consumption Responses to In-Kind Transfers: Evidence from the Introduction of the Food Stamp Program. NBER Working Paper, no. 13025, 2007. Available at: http://www.nber.org/papers/w13025 (accessed 06.07.2018).

27. Beharie N., Mercado M., McKay M. Protective Association between SNAP Participation and Educational Outcomes Among Children of Economically Strained Households. Journal of Hunger & Environmental Nutrition, vol. 12, iss. 2, 2017. DOI: 10.1080/19320248.2016.1227754

28. Hoynes H. W., Schanzenbach D. W., Almond D. Long Run Impacts of Childhood Access to the Safety Net. NBER Working Paper, no. 18535, 2012. Available at: http://www.nber.org/papers/w18535 (accessed 02.07.2018).

29. Brasher P. USDA Struggles to Sell SNAP Food Box Plan. February 26, 2018. Available at: https://www.agri-pulse.com/articles/10645-usda-struggles-to-sell-snap-food-box-plan (accessed 16.07.2018).

30. Ministry of Industry and Trade has annoumced the date of food stamps introduction in Russia (In Russ.) Available at: https://lenta.ru/news/2018/02/15/foodstamps (accessed 16.07.2018).

31. Pertseva E. Minfin zablokiroval “dorozhnuyu kartu” po produktovym talonam [Ministry of finance blocked food stamps roadmap]. Izvestia, 24.05.2018 Available at: https://iz.ru/744544/evgeniia-pertceva/minfin-zablokiroval-dorozhnuiu-kartu-poproduktovym-talonam (accessed 16.06.2018).

32. Socio-economic poverty indicators in 2013–2016 (In Russ.) Available at: http://www.gks.ru/bgd/regl/b17_110/Main.htm (accessed 16.07.2018).

33. Voeikov M., Anisimova G. Sotsial’nyi kontekst ekonomicheskogo neravenstva v Rossii [Social context of income inequality in Russia]. Obshchestvo i ekonomika, 2017, no. 10, pp. 95-117.

34. Golodets: Poverty rate in Russia is far higher than officially stated (In Russ.) Available at: http://www.bbc.com/russian/news‑38339515 (accessed 16.06.2018).

35. Ershov Yu. S. Pochemu padayut tempy rosta mirovoi ekonomiki. Tochka zreniya [Why growth rates of world economy are falling. Point of view]. EKO, 2017, no. 12, pp. 18-32.

Система Orphus

Loading...
Up